Majoritatea consideră economisirea importantă, dar, când vine vorba de acțiune, lucrurile devin complicate. De la gândul „Să văd dacă-mi rămâne ceva la sfârșitul lunii” până la „De luna viitoare sigur o să pun ceva deoparte”, timpul trece fără un declic decisiv.
Ce îi face pe oameni să acționeze diferit față de intențiile lor de economisire? Poate că, pentru unii, economisirea nu este suficient de importantă. Sau, poate, există motive bine întemeiate, cum ar fi insuficiența resurselor financiare ori cheltuieli neprevăzute care nu pot fi amânate.
Obstacolele întâlnite în sesiunile de educație financiară
În sesiunile de educație financiară pe care le găzduiesc, participanții menționează diverse motive pentru dificultatea economisirii. Unele sunt absolut justificate, altele mai puțin. De multe ori, oamenii nu știu cum să economisească sau nu se simt suficient de puternici să reziste tentației de a cheltui economiile la primul impuls.
Există soluții!
Pentru cei care s-au confruntat cu această problemă, vestea bună este că există metode de economisire, iar unele dintre ele nu implică cheltuieli suplimentare.
Iată două atfel de soluții la îndemână.
Prima dintre ele e bugetul personal.
Simpla înșiruire a cheltuielilor pe o foaie de hârtie îți poate arăta că poți economisi cel puțin 25%, dacă devii atent la obiceiurile tale de consum. Micile cheltuieli zilnice, aparent nesemnificative, pot aduna sume considerabile într-o lună.
Poți folosi fie o metodă simplă, scriind veniturile și cheltuielile pe o hârtie, fie un fișier Excel sau o aplicație pe smartphone. Această analiză îți poate dezvălui cheltuieli inutile, iar banii economisiți pot fi folosiți mai eficient.
A doua: plata la timp a impozitelor, facturilor și ratelor la credite
Plata impozitelor până la termenul-limită (31 martie) îți poate aduce o reducere de până la 10%. Această bonificație îți lasă mai mulți bani în buzunar.
Deși nu primești reduceri pentru achitatea la termen a facturilor, eviți majorările de întârziere, întreruperea serviciilor sau plata tarifelor de reconectare.
Neplata ratelor bancare până la data scadentă aduce dobânzi penalizatoare și riscul raportării la Biroul de Credit, ceea ce poate afecta accesul la viitoare împrumuturi. În cazuri grave, banca poate iniția măsuri de recuperare a sumelor datorate.
Economisirea nu e întotdeauna ușoară, dar cu planificare și disciplină financiară, devine realizabilă. Încearcă aceste metode și vei descoperi că drumul către economii e mai accesibil decât pare!