Sunt sigur că-ți place să mergi în vacanță. Dincolo de plăcerea de a te imagina explorând locuri în care n-ai mai fost, visând cu ochii deschiși la o experiență care să devină memorabilă, un lucru e sigur: aspectul financiar.
Aici ai două posibilități: fie te împrumuți, fie te gândești să apelezi la resurse financiare proprii, adică să strângi banii de care ai nevoie. O să-ți spun cum am făcut eu. Pentru o parte din vacanța de vară care s-a încheiat cu puțin timp în urmă, am ales a doua variantă.
Diferența dintre o dorință și un obiectiv financiar
La începutul anului, m-am gândit că aș vrea să am niște bani pentru concediu. Cum îți sună asta? Seamănă a obiectiv sau, mai degrabă, pare că îmi imaginam ce frumos ar fi să am banii respectivi?
Dar dacă aș reformula astfel?
Adică așa: mi-am propus ca, în perioada 20–27 august, să plec într-un circuit prin țară, pe traseul Brașov – Sighișoara – Cluj – Alba Iulia – Sibiu, iar pentru asta am nevoie de 6.000 de lei pe care-i voi economisi lunar timp de 6 luni, începând cu data de 20 februarie până pe data de 19 august. În fiecare dintre cele 5 orașe voi avea câte două nopți de cazare (pentru a avea timp să vizitez orașul respectiv și împrejurimile), cu excepția ultimului oraș din itinerariul meu, Sibiu, unde voi sta o singură noapte, urmând ca apoi să revin la București.
Pentru a putea susține financiar acest circuit prin țară, voi economisi lunar suma de 1.000 de lei, iar în fiecare lună voi constitui un depozit cu scadența la 30 de zile. Luna viitoare, la cei 1.000 de lei (plus dobânda aferentă), voi adăuga suma corespunzătoare lunii în curs și voi face un nou depozit. Pentru economiile lunare de 1.000 de lei, am prevăzut o categorie specifică de cheltuieli în bugetul personal denumită economii vacanța de vară 2025.
Parcă sună mai bine, mai aproape de ceea ce mi-am propus să fac, nu-i așa?
Ce înseamnă metoda SMART?
Ei bine, tocmai am definit un obiectiv folosind metoda SMART. Iar pentru c-am reușit să definesc un obiectiv astfel, am fost sigur că-l voi și atinge.
Dar ce înseamnă SMART? În engleză, cuvântul “smart” are o multitudine de semnificații, dar te invit să te oprești asupra a două dintre ele: inteligent și isteț, atribute care-i caracterizează pe toți ascultătorii noștri.
Un obiectiv SMART are următoarele caracteristici esențiale, iar fiecare dintre ele, așa cum vom vedea, începe cu câte o literă din cele care formează cuvântul SMART. Așadar, aceste caracteristici sunt: specific, măsurabil, realizabil, relevant și încadrat în timp. Aceste cinci caracteristici oferă nu doar claritate cu privire la obiectiv, ci și motivația de a-l atinge.
Obiectivul tău financiar e SMART?
Hai să analizăm acum obiectivul financiar legat de vacanța de vară pentru a vedea dacă, într-adevăr, l-am definit conform metodei SMART.
Așadar, mi-am stabilit ca, anul ăsta, în vacanță (nu oricând, ci la vară), în luna august, să merg într-un circuit prin țară, în cinci orașe. Pentru asta, am estimat că am nevoie de 6.000 de lei.
E specific obiectivul meu? Bineînțeles, pentru că am formulat clar ce vreau să fac.
Să vedem acum dacă e și măsurabil: mi-am stabilit perioada de vacanță, numărul destinațiilor unde voi ajunge, tipul unității de cazare (pensiune de 3 margarete), numărul nopților de cazare.
Dar realizabil e obiectivul meu? Fără doar și poate, pentru că știu, bazându-mă pe posibilitățile financiare proprii, că voi putea ajunge acolo unde mi-am propus de la început. De asemenea, mai știu un lucru important și anume că am posibilitatea să economisesc lunar suma de 1.000 de lei. De unde știu lucrul ăsta? Folosesc de mai mult timp un buget personal, un instrument esențial, din punctul meu de vedere, pentru gestiunea eficientă a resurselor financiare proprii. În plus, bugetul îmi oferă o imagine clară asupra resurselor cu ajutorul cărora îmi pot planifica obiective financiare realizabile sau realiste.
Iată că am ajuns și la penultima caracteristică a obiectivului meu despre care pot spune că e realist pentru că are la bază situația mea individuală pe care o cunosc foarte bine. În felul ăsta, știu ce e posibil și ce nu.
Iar în ceea ce privește încadrarea în timp a obiectivului stabilit (la vară, în perioada 20–27 august), am definit exact când va avea loc.
Transformă planurile financiare în realizări concrete
Iată cum poți stabili un obiectiv financiar folosind metoda SMART. Chiar dacă, la prima vedere, pare complicat, în realitate, o dată ce știi ce anume ai de făcut, totul devine mult mai simplu.
S-ar putea ca, la o primă încercare de stabilire a unui obiectiv în SMART, să-ți scape una sau două caracteristici din cele cinci. S-ar mai putea, de asemenea, să nu poți chiar din prima să stabilești obiectivul așa cum ți-ai dorit. Dar, așa cum stăruința e, de obicei, răsplătită, cu puțin efort, poți învăța cum să definești obiective financiare astfel încât să fii sigur că le vei atinge.