Cum ți se pare ideea de a renunța la un consum prezent în favoarea unuia sporit, adică mai mare, în viitor? Asta e esența economiilor: pe de o parte, să te gândești la tine cel din viitor pe care nu-l cunoști și nu știi cum va arăta, iar pe de altă parte, să-ți poți asigura, ție, cel de peste câțiva ani, condiții pentru un trai mai bun. Cum poți face asta? Economisind azi pentru mâine.
De ce economisim?
Subiectul economiilor și ideea de economisire nasc multe pasiuni, dar și controverse. Dacă ți-ai întreba 100 de cunoștințe cât de importantă e economisirea, probabil că ai avea, în unanimitate, un răspuns categoric și fără echivoc: da, e foarte importantă. Dar dacă, imediat după asta, ai veni imediat cu o a doua întrebare, și anume, câți dintre ei, cunoștințele tale, au economisit o sumă de bani în ultimele șase luni, e posibil să constați că n-ar mai răspunde toți într-un glas la fel, adică DA.
De la intenție la acțiune
Ceea ce face diferența între a crede că economiile sunt importante ( și toți, sau aproape toți, sunt convinși de asta) și a economisi e acțiunea, adică practica, transpunerea ideilor în realitate. Iar pentru cei care reușesc să facă asta, lucrurile devin foarte simple, atât de simple încât:
- înțeleg cu adevărat că au un scop pentru care economisesc, fie că e vorba de o vacanță, sau, pur și simplu, de o rezervă de bani la care să poată apela în caz de nevoie;
- știu că, pentru a economisi, au la dispoziție mai multe instrumente, cum ar fi depozitele bancare, conturile de economii sau titlurile de stat;
- sunt conștienți de faptul că economiile comportă un risc scăzut, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a pierde banii e scăzută;
- mai știu că randamentul, adică acel câștig pe care-l pot obține pe măsura riscului asumat, e, la rândul lui, scăzut;
- nu în ultimul rând, cei care economisesc știu, din proprie experiență, că nu ai nevoie de cunoștințe sofisticate, de complexitate ridicată, pentru a constitui (ca să folosim un termen specific) un depozit bancar sau pentru a deschide un cont de economii.
Ce aduc investițiile?
În cazul investițiilor, lucrurile stau diferit, iar dintr-o anumită perspectivă, sunt, pur și simplu, cu totul altfel, ceea ce înseamnă că:
- poți pierde parțial sau total suma investită;
- nu există niciun element de predictibilitate cu privire la evoluția investiției respective;
- riscul e ridicat, dar asta vine la pachet cu posibilitatea de câștig (dar și de pierdere) care e și ea ridicată;
- pentru a face investiții, informațiile elementare, de bază nu mai sunt suficiente, ci trebuie să fii înarmat cu un veritabil arsenal de cunoștințe complexe, ba chiar sofisticate pe alocuri, astfel încât să poți înțelege ceea ce se întâmplă și să poți acționa în cunoștință de cauză.
Alegerea care contează
Iată, așadar, câteva elemente despre economii și investiții de care e bine să ții cont atunci când te gândești să pornești la drum. Pe parcursul următoarelor săptămâni, îți voi dezvălui modalități concrete de economisire și vei vedea că același tip de investiție nu funcționează la fel pentru fiecare.