Fondul de siguranță în 5 pași

O dată cu fondul de urgență, ai făcut primul pas pe drumul către siguranța financiară. Urmează al doilea, de care ne vom ocupa chiar acum: fondul de siguranță.

De ce ai nevoie de un fond de siguranță?
Dincolo de micile neplăceri care îți tulbură un pic existența, pot exista uneori, din păcate, situații de viață mult mai complicate: pierderea locului de muncă sau dispariția sursei principale de venit, un accident cu urmări serioase sau un eveniment care îți poate da complet viața peste cap, cel puțin pentru o perioadă.
Ce e de făcut ca să poți ieși cu bine dintr-o astfel de situație? Cum să scurtezi cât mai mult procesul de refacere, de recuperare, de multe ori, nu doar financiară, dar și emoțională? Aici intervine fondul de siguranță.

Care este dimensiunea ideală a fondului de siguranță?
Pentru că acum știi deja la ce folosește fondul de siguranță, sunt sigur că există, totuși, o serie de întrebări firești legate de acest subiect:

  • Cât să fie fondul de siguranță?
  • De unde pornești în construirea lui?
  • Ce anume ai de făcut pentru a dispune de banii ăștia?
  • Unde-l păstrezi?

Pentru a-și împlini menirea, e important ca fondul de siguranță să îți asigure, fără nicio problemă, supraviețuirea pentru un număr de luni (minim 3 – 6, ideal 12). În acest interval de timp, deși nu vei avea posibilitatea de a obține venituri, ești nevoit să cheltuiești bani pentru a putea trăi.

Ce cheltuieli acoperă fondul de siguranță?
Iar pentru existența ta zilnică, ai o serie de cheltuieli esențiale: mâncare, locuință (aici, facturile la utilități au ajuns să reprezinte un cost semnificativ), întreținere personală, rate la bancă, îmbrăcăminte – încălțăminte, medicamente, transport.
Reține un amănunt important! Fondul de siguranță nu include cheltuieli destinate distracțiilor, petrecerii timpului liber, vacanțelor și, în general, a lucrurilor de care te poți lipsi, cel puțin o perioadă, până când reușești să te restabilești din punct de vedere financiar.

Pașii pentru construirea fondului de siguranță
De unde pornești în construirea fondului de siguranță și ce ai de făcut, concret, în direcția asta?

  1. Inventariezi cheltuielile lunare. Dacă ai deja un buget, lucrurile devin mult mai simple.
  2. Identifică acele cheltuieli obligatorii sau esențiale – ți le reamintesc: alimente, locuință (facturi la utilități), rate la credite, îmbrăcăminte – încălțăminte, întreținere personală, medicamente, transport.
  3. Însumează toate categoriile de cheltuieli de mai sus pe care le faci lunar.
  4. Stabilește un orizont de timp pentru a economisi suma respectivă în funcție de posibilitățile tale financiare.
  5. Pune planul în aplicare.

Cum să gestionezi fondul economisit?
Pe măsură ce începi să economisești și ai ajuns la suma necesară acoperirii primei luni de cheltuieli, poți face un depozit cu banii respectivi sau îi poți transforma în valută. Iar pentru a te ține cât mai departe de tentația de a-i cheltui, i-ai putea încredința spre păstrare unei rude apropiate.

Ce urmează după ce ai construit fondul de siguranță?
Iată-te deci în posesia unor instrumente esențiale pentru siguranța financiară. Tot ce-ți mai rămâne de făcut e să treci la acțiune. Dar pentru a face asta, mai ai nevoie de un răspuns la o întrebare: de unde iei banii pentru a-i economisi? În materialele viitoare vei avea câteva idei pe care le poți lua în considerare în acest sens.