Cred că pentru cei mai mulți dintre noi trusa de prim ajutor a devenit un obiect atât de familiar încât nici n-o mai observăm, indiferent că o păstrăm în portbagajul mașinii, într-un anumit loc din casă sau atârnată de un perete al biroului din sediul în care ne desfășurăm activitatea. Și pentru că știm că-i acolo, ne simțim în siguranță gândindu-ne că putem apela la ea oricând suntem nevoiți să o facem.
Fondul de urgență: de ce avem nevoie de el?
Poate părea neobișnuit, dar și în viața financiară avem nevoie de o astfel de trusă. E adevărat, nu ne trebuie una care să conțină dezinfectant, plasturi sau pansament. E nevoie doar de o anumită sumă de bani. De aici încep întrebările firești: cât de mare să fie suma respectivă? La ce o vom folosi? Pentru cât timp e bine să existe acele resurse disponibile? Cum păstrăm fondul de urgență?
Ca să răspundem la toate aceste întrebări, mai întâi e important să clarificăm, pentru noi înșine, scopul acestui instrument esențial pentru liniștea noastră. În esență, e vorba de gestionarea promptă și eficientă a unei situații neprevăzute care poate apărea oricând: avem o avarie la instalația electrică, se strică centrala din apartament (iar acum, în plină toamnă, nu e deloc de dorit să se întâmple asta), apare o mică problemă medicală și așa mai departe.
Cum ne pregătim pentru neprevăzut?
Așadar, există situații ca cele de mai sus, sâcâitoare și agasante, cu o probabilitate de apariție mai mare sau mai mică, dar pentru care e bine să fim pregătiți în orice moment. Aici intră în scenă fondul de urgență al cărui nivel poate varia de la câteva sute de lei la câteva mii, în funcție de ceea ce ne dorim, dar și de propriile posibilități financiare.
E important, apoi, să avem un plan pentru a putea economisi suma respectivă într-un timp cât mai scurt. Iar în ce privește păstrarea banilor respectivi, un cont de economii (pe care să-l alimentăm ori de câte ori vrem) poate fi o soluție la îndemână.
Ce facem după utilizarea fondului de urgență?
Iată-ne, deci, pregătiți să gestionăm neprevăzutul! Să nu uităm un amănunt esențial: dacă folosim parțial sau integral fondul de urgență, următorul pas e reconstituirea sumei cheltuite astfel încât să fim mereu stăpâni pe situație.
Greșelile care pot submina siguranța financiară
Existența fondului de urgență e esențială tocmai pentru ca o urgență să nu ne prindă nepregătit. Cei care au înțeles asta au făcut, conștient sau nu, un pas important pe drumul către siguranța financiară. Mai mult, cei care acționează concret în direcția construirii fondului de urgență merită toată aprecierea pentru efortul, motivația și hotărârea manifestate.
Și fiindcă, întotdeauna, există reversul medaliei, nu putem uita de cei pentru care fondul de urgență își pierde, din păcate, rațiunea de a fi. Asta se întâmplă atunci când apare o oportunitate care nu trebuie ratată, o ofertă, o promoție care, nu-i așa?, e valabilă doar azi. Iar dacă poți profita doar azi, trebuie acționat neîntârziat și cu orice preț, chiar cu cel al sacrificării unui obiectiv atât de important precum siguranța financiară.
Să încheiem, ca de obicei, într-o notă optimistă, gândindu-ne că există un instrument care ne poate scuti de multe bătăi de cap, fără ca pentru asta să ne dăm peste cap.