5 motive pentru care bugetul personal îți dă bătăi de cap

Cunoscut drept pilonul fundamental al finanțelor personale, să faci un buget de venituri și cheltuieli poate fi o adevărată provocare. Iată 5 motive pentru care eviți folosirea acestui instrument esențial pentru o situație fianciară sănătoasă:

1. prea multe surse de venit și categorii de cheltuieli.  Să gestionezi mai multe surse de venit nu e întotdeauna ușor, mai ales dacă nu ești obișnuit cu asta. De asemenea, prea multe cheltuieli pe care încerci să le stabilești cu ajutorul bugetului îți pot complica procesul de bugetare. Fie că e vorba de venituri oscilante sau de apariția unor cheltuieli neașteptate, e dificil să menții o imagine clară asupra situației financiare.

Soluția: folosește aplicații de gestionare a bugetului pentru monitorizarea veniturilor din surse multiple și a categoriilor/subcategoriilor de cheltuieli. Aceste instrumente te ajută să automatizezi procesele și să te descurci în astfel de situații.

2. lipsa (auto)disciplinei financiare. Să dai dovadă de disciplina necesară în ceea ce privește rutina lunară a alocării veniturilor pe categorii de cheltuieli și apoi de monitorizare riguroasă a acestora nu e întotdeauna ușor de făcut. Iar dacă apar tentații neașteptate sau intervin anumite schimbări în viața ta (personală sau profesională), lucrurile pot scăpa complet de sub control.

Soluția: stabilește obiective financiare clare care să se reflecte în bugetul tău. Ia în calcul automatizarea plăților, astfel încât să fii sigur că banii se duc acolo unde le-ai stabilit destinația, potrivit nevoilor și priorităților tale. De exemplu, dacă ți-ai stabilit un obiectiv (cum ar fi o vacanță mult așteptată) care presupune un efort financiar lunar, imaginează-ți că visul de a ajunge acolo s-ar îndepărta de fiecare dată atunci când nu ți-ai respecta angajamentul de a economisi suma respectivă.

3. dificultăți în monitorizarea plăților. E obositor și plictisitor să urmărești să înregistrezi în buget fiecare plată pe are o faci, mai ales că, uneori, pierderea unui mic detaliu poate avea un impact semnificativ. De exemplu, dacă omiți să plătești factura de energie electrică sau să nu incluzi valoarea acesteia în buget, s-ar putea să ai de suportat penalități de întârziere. Dacă situația asta se repetă, te-ai putea confrunta chiar cu întreruperea serviciului de furnizare a energiei electrice.

Soluția: folosește instrumente de organizare eficiente (aplicațiile pentru smartphone îți sunt și aici de folos). Nu uita de revizuirea periodică a bugetului pentru a te asigura că ai avut în vedere cu toate detaliile.

4. găsirea echilibrului între nevoi și dorințe. E dificil să stabilești categoriile de cheltuieli în funcție de priorități, astfel încât să ții cont și de dorințe, nu doar de nevoi. A fi pus în situația de a face permanent alegeri între ceea ce e necesar și ce e plăcut poate fi o provocare constantă.

Soluția: Stabilește mai întâi cheltuielile necesare nevoilor (mâncare, rate la bancă, utilități, transport etc.), iar apoi alocă resurse și pentru dorințe, în funcție de resursele financiare disponibile.

5. apariția problemelor financiare neașteptate. În ciuda unei planificări atente, pot apărea mereu situații neprevăzute care pun presiune asupra bugetului. O mică urgență financiară poate perturba bunul mers al procesukui de execuție bugetară, finnd necesare ajustări sau redistriburi de fonduri de la o categorie la alta. De multe ori, astfel de operațiuni sunt imposibil de pus în practică.

Soluția: Constituie un fond de urgență care să acopere cheltuielile neprevăzute și să-ți protejeze bugetul de impactul acestora. Dacă nu dispui încă de un fond de urgență, e un moment bun pentru a începe să-l constitui.  Până când îl vei avea,  poți include în buget și o categorie de cheltuieli neprevăzute tocmai pentru a putea gestiona cu succes astfel de situații neșteptate care te iau prin surprindere.

Dacă vrei să-ți organizezi viața pe principii financiare sănătoase, bugetul personal e instrumentul esențial de care ai nevoie. Chiar dacă întocmirea lui poate fi o provocare (și, de multe ori, chiar așa e), întotdeauna există soluții pentru depășirea obstacolelor.